LGS Sınavında Dikkat Edin!

LGS Sınavında Dikkat Edin!

SON 1 AY KALA DENEME SINAVLARINI ARTTIRIN

Deneme sınavları hem teknik hem taktik hem de psikolojik anlamda gerçek sınavın bir provasıdır. Sınava yaklaştıkça özellikle son 15 gün kala, SINAV SAATİNDE (prova için aynı saatte) saat tam 09.30’da genel deneme sınavı çözmek bu zamana kadarki tüm çalışmalarınızı toparlayacak akıllıca bir adım olacaktır.

BİR İKİ GÜN KALA NE YAPILMALI?

Sınavdan bir iki gün önce tüm hazırlıklarınızı bitirmeye çalışın. Ancak dilerseniz öğrendiğiniz konularla ilgili sınav gününe kadar tekrar yapabilirsiniz ya da deneme sınavları çözmeye devam edebilirsiniz. Sınavdan önceki gün huzurlu bir gün geçirmeye çalışın ve gece rahat ve yeteri kadar uyumaya dikkat edin.

SINAV SABAHI MUTLAKA DİKKAT EDİN!

Özenli ve dengeli bir kahvaltı yapın. Genelde kahvaltıda ne yiyorsanız sınav sabahı da benzer gıdalar tüketmeye dikkat edin. Fotoğraflı sınav giriş belgesi ve geçerli kimlik belgenizin yanınızda olup olmadığını kontrol edin. Havaya uygun ve rahat kıyafetler giyin ve mümkünse aksesuar takmayın.

SINAV SIRASINDA…

-Sınava ağırlıklı kat sayısı yüksek olan derslerden başlamak ya da en azından o dersleri en sona bırakmamanızı öneririz.

-Sorular üzerinde eğer yapamıyorsanız gereğinden fazla durmayın. Aynı soruyu birkaç kere okumaya başladığınızda veya zihniniz başka konulara yöneldiğinde 10-15 sn. dinlenmek için mola vermeniz ya da başka bir soruya geçmeniz daha doğru olacaktır.

-Uzun ve karışık görünen soruları sakinlikle okuyun. Özellikle Türkçe paragraf sorularında önce soru kökünü okuyun. Böylece paragrafı, hangi bakış açısından değerlendirmeniz gerektiğini bilecek ve doğru cevabı kolayca bulabileceksiniz.

-Matematik işlemlerini doğru yaptığınızdan emin olun, dikkatinizi dağıtmadan, soru çözümünü sistemli bir şekilde yapın.

-Her sınavda farklı zorluk derecelerinde sorular yer alır. Zaman kaybını önlemek amacıyla “Turlama Tekniği”ni uygulamak daha doğru olacaktır. İlk turda hemen yapabileceğiniz kolay soruları yapın ve optik formda işaretleyin. Zamanınızı alacak ancak yapabileceğinizi düşündüğünüz soruların yanına bir şaret koyun ve ilk turda kolay soruları bitirdikten sonra artı koyduğunuz sorulara dönün. Çok zor olduğunu düşündüğünüz soruları ise (yanını boş bırakarak ya da farklı bir işaret koyarak) ikinci turdaki soruları bitirdikten sonra yapmaya başlayın.

-Sınav öncesinde ya da sırasında heyecanlı hissetmeniz çok doğaldır. Eğer heyecanınızın kontrol edemediğiniz bir seviyeye geldiğini hissederseniz nefes egzersizi ile rahatlayabilirsiniz. Bunun için burnunuzdan derin bir nefes alın; 2-3 saniye aldığınız nefesi tutun ve aldığınız sürenin iki katı kadar bir sürede ağzınızdan nefesinizi yavaşça vermeye başlayın.

-Sınav süresince dikkatinizin dağıldığı anlar mutlaka olacaktır. Dikkatinizin dağılmaya başladığını hissettiğinizde 10-15 saniye gözlerinizi kapatın ve alnınızı, şakaklarınızı ovarak rahatlatmaya çalışın.

-Üç yanlış cevap, doğru cevap sayısını etkileyecek ve bir eksilteceğinden yanıtını bilmediğiniz, seçenekleri eleyerek doğru cevaba ulaşamadığınız durumlarda soruyu boş bırakmanız daha doğru olur.

-Kodlama her sorudan sonra yapılmalıdır ki bu asla bir zaman kaybı değildir. Çünkü kodlama için geçen süre bir ölçüde dinlenme süresidir. İşaretlemeleri sınav sonuna bırakmak, karışıklığa sebep olacak ve yanlış yapma olasılığınızı arttıracaktır.